Supernanni

januari 26th, 2017 by Nanni

S O V R U M S V Ä X T E R

God morgon världen! Hoppas ni mår bra idag ♥

Jag är ju Nyhetsmorgons mest trogna tittare, jag har ALLTID det i bakgrunden och hade gärna önskat att det hade pågått hela dagen haha. Förra veckan när jag kikade så var trädgårdsmästaren Linda Schilén där och pratade om växter som renar inomhusluften och som är bra att ha i sovrummet och snabbt som sjutton tog jag fram datorn och skrev ett utkast.

Självaste NASA har faktiskt forskat fram hur man kan rena luften i rymdfarkosten så att astronauterna inte ska bli koldioxidförgiftade. Dom har tagit fram växter som är extra bra på att ta tillvara på koldioxiden som vi andas ut och omvandla det till både näring till sig själv och syre till oss människor.
Grönbladsväxter är, enligt NASA, bäst på att ge oss fräsch luft. Anledningen är att dom har stora blad med ”porer” som tar upp gifter som finns i luften och omvandlar det till näring och syre, så desto större bladen är desto effektivare är dom!
Här är fem kanonväxter till sovrummet (och för ovana/slarvpellar då dom är väldigt lättskötta):

FREDSKALLA

rensa-luften-fredskalla

Fredskallan ligger i topp på NASAs lista av växter som renar luften. Den är även väldigt lättskött och kan stå en bit in i rummet då den inte behöver direkt solljus. Ni med katter får dock vara försiktiga då fredskallan är giftig för dom, ställ växten där dom inte kan komma åt den!

SVÄRMORSTUNGA

e7399a8a5172f1a63fcd27ff9e0e05fc

Svärmorstungan passar jättebra i sovrum så den syresätter luften väldigt bra. Den kan stå vart som helst i sovrummet då den tål mörker.

MURGRÖNA

978de626f5b80173b100b0ee4652785b

Vill man öka luftfuktigheten inomhus bör man välja växter som vill ha vatten ofta, då släpper dom ifrån sig fukt. Murgröna är en sådan växt. Behöver inte stå i direkt solljus men klarar inte av för mörka rum. Vill stå svalt under vinterhalvåret.

BRÄKEN

cb64d146471758a313ec8d9dc0080a55

Bräken är en sorts ormbunke. Den står gärna i skugga och vill duschas av ofta.

GULLRANKA

dsc_6211_54aa88389606ee073ecfeb1a

Gullrankan är lättskött, snabbväxande och motståndskraftig och vill gärna stå i skugga. Även denna är giftig för katt!

Alla dessa växter vill ha mycket vatten men inte så ofta, tål att ”glömmas bort” ibland. Bladen duschas/torkas av regelbundet. Vill ha en svag dos näring vid varje vattning. Vattnas inte lika mycket på vintern.

Nu finns det ingen ursäkt längre, detta klarar ALLA! Iväg med er och skaffa lite Gullrankor och Svärmorstungor :D

Källor: HÄR, HÄR och HÄR

OBS!!!!
Det finns många växter, både krukväxter och snittblommor, som är väldigt giftiga för katter. Vissa växter är så pass giftiga att njurarna kan ta sådan skada att katten inte överlever, medan andra växter bara har en irriterande växtsaft så att katten kräks upp det den tuggat i sig. Det är en MYT att katter vet vad som är farligt för dom och att dom inte tuggar på det, DOM TUGGAR PÅ ALLA VÄXTER! Så det är ditt ansvar och din uppgift att se till att inte köpa sådana växter eller se till att ha dom otillgängliga för katterna.

Agrias hemsida kan du läsa om vilka växter som är giftiga samt hur/på vilket sätt dom är giftiga.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>